Un studiu recent, efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea Wisconsin, Statele Unite ale Americii, a arătat că pisicile pot contracta SARS-CoV-19 şi că îl pot transmite către alte feline.
În cadrul acestui studiu, trei pisici care sufereau de COVID-19 au fost plasate lângă alte trei pisici sănătoase şi în decursul a trei zile toate pisicile au fost testate pozitiv pentru această infecţie, notează Arstehnica.
Înainte de a trece la detaliile legate de modul în care felinele ar putea fi afectate de această infecţie este necesar să stabilim dacă aceia dintre noi care au pisici ar trebui să păstreze distanţa socială faţă de acestea. Din fericire, cercetătorii explică faptul că dacă în ultimele luni contactul pe care noi şi pisicile le-am avut cu alţi oameni/animale a fost limitat, atunci suntem în siguranţă şi nu ar trebui să ne fie frică. Totuşi, dacă noi sau pisicile prezentăm simptome asociate infecţiei cu COVID-19, atunci ar trebui să păstrăm distanţa faţă de cei cu care locuim.
Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin explică faptul că niciuna dintre pisicile care a fost inclusă în studiu nu a prezentat simptome de infecţie pentru cel puţin 24 de ore de la inocularea iniţială. Iar în cazul în care acestea prezintă simptome, acestea tind să aibă manifestări moderate. Datele din studiu sunt susţinute de ştirile despre felinele de la Grădina Zoologică Bronx, care deşi infectate prezentau un comportament obişnuit şi, după cum explicau cei care au grijă de sănătatea acestora, urmau să se recupereze în mod complet.
În prezent, este neclar dacă pisicile pot să îşi infecteze stăpânii, totuşi, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA explică faptul că a înregistrat în aprilie un caz în care o pisică a fost infectată de către stăpânul ei, dar fără a infecta şi o a doua pisică din locuinţă. Din fericire, cercetătorii sunt de părere că pisicile nu sunt foarte contagioase pentru alte pisici din preajma lor.
Studiul fost publicat în New England Journal of Medicine.
Citeşte şi: